Vrnjačka Banja ima bogatu istoriju arhitekture vila prožetu kulturnim uticajima i arhitektonskim stilovima koji su preovladavali kroz vekove.

Počeci izgradnje vila u ovom banjskom gradu sežu do kasnog 19. veka, kada je Banja stekla popularnost kao lečilište. Vrnjačka Banja, prvobitno ukorenjena u tradicionalnom narodnom graditeljskom stilu sela Vrnjci, doživela je transformaciju kada je počela ugošćavati sve veći broj posetilaca, posebno lekara i inženjera koji su studirali ili boravili u inostranstvu. Ovi pojedinci su sa sobom poneli sopstveni estetski senzibilitet, nastao pod uticajem njihovog obrazovnog iskustva i mesta porekla.

Arhitektonski pejzaž Vrnjačke Banje je doživeo značajne promene početkom 20. veka, posebno u međuratnom periodu kada su Banjčani bili svedoci turističkog i razvojnog zamaha svog grada. Mnoge vile koje i danas ponosno stoje izgrađene su tokom tog perioda, spajajući različite arhitektonske stilove kao što su neoklasicizam, art nouveau i art deco. Vile su često imale kompleksne fasade pune detalja, elegantne balkone, ukrasne motive i bujne bašte.

Međutim, šta je zapravo „vila”, odakle i iz kog vremena taj termin potiče?


Termin „vila” dolazi iz rimskog doba i obično se koristi za označavanje luksuznih objekata. Rimske vile služile su kao luksuzno sklonište za elitu, pokazujući njihovo bogatstvo i status. Odlikovale su se raskošnom arhitekturom, izuzetnim dizajnom enterijera i pažljivo negovanim vrtovima. Karakteristično su imale elemente poput velikih zidnih slika, kamenih obloga, složenih podnih mozaika i gipsanih skulptura, stvarajući zapanjujući ambijent. Bile su okružene uređenim dvorištima i vrtovima sa bazenima, fontanama, kolonadama, skulpturama i bujnom florom. Često su se nalazile na živopisnim lokacijama, koristeći prednosti prirodnog okruženja i pružajući zadivljujući pogled.


Prema pisanim izvorima i arheološkim istraživanjima, postojala su dva osnovna tipa rimske vile: villa urbana - letnja rezidencija blizu većeg urbanog centra koja se po unutrašnjoj organizaciji i funkciji približavala gradskim kućama; i villa rustica - poljoprivredno imanje koje je, pored reprezentativne stambene zgrade, uključivalo i štale, vinske podrume, skladišta, vinograde i voćnjake. Bile su rasprostranjene na teritoriji celog Rimskog carstva - od Britanije i Španije do Bliskog istoka, a najveća i najraskošnija rimska vila bila je Villa Adriana, koju je car Hadrijan podigao u Tivoliju u II veku naše ere. Smestivši ga na prostranom zaravnjenju u podnožju brda, kompleks je uključivao palate, objekte za smeštaj gostiju, biblioteku, terme i dva pozorišta.

Uticaj rimskih vila

Uticaj rimskih vila se može primetiti i u Vrnjačkoj Banji, te i njene vile odišu elegancijom i šarmom, služeći posetiocima željnim spokojnog i podmlađujućeg iskustva. Ove vile, okružene dobro održavanim baštama i dvorištima, postale su sinonim za luksuz i udobnost. Inspirisane arhitektonskim stilovima različitih epoha, mnoge vile u Vrnjačkoj Banji odlikuju se elementima koji podsećaju na rimske vile, kao što su dekorativne fasade, stubovi i kolonade, i pažljivo osmišljeni otvoreni prostori.

Veza između rimskih i banjskih vila leži u njihovoj zajedničkoj nameni da pruže prefinjen i idiličan ambijent za opuštanje i razonodu. Međutim, u kontekstu Banje, ovaj pojam ima specifičnu konotaciju, te obuhvata sve smeštajne objekte bez obzira na njihovu veličinu ili period u kom su izgrađeni.

Ipak, vile u Vrnjačkoj Banji nisu samo smeštajna mesta, već služe i kao važne kulturno-istorijske znamenitosti. One doprinose ukupnom šarmu i karakteru grada, privlačeći posetioce iz bliže i dalje okoline. Vrnjačka Banja, sa svojom bogatom istorijom i prirodnim lepotama, postala je popularna destinacija za sve one željne odmora, rekreacije i pogleda u prošlost nalik onoj iz perioda Rimskog carstva.

Vile u Vrnjačkoj Banji svojim arhitektonskim značajem i vezom sa tradicijom stvaraju očaravajuću atmosferu, omogućavajući posetiocima da dožive spoj istorije, luksuza i prirodnog spokoja. Ovi istorijski objekti danas su svedočanstvo graditeljskog nasleđa Vrnjačke Banje, očaravajući posetioce svojim jedinstvenim šarmom i pružajući uvid u bajkovitu prošlost grada.

Druge priče

Instagram Restoran Tri Golubice

Instagram Vila Ljubica

Kontaktrijate nas

Pozovite (+381) 63-777-3547 ili pišite na popcic@hotmail.com kako biste rezevisali smeštaj ili potražili dodatne informacije.